Nieprawidłowe żywienie, mała aktywność fizyczna oraz nadwaga i otyłość są powodem dramatycznych konsekwencji dla rozwoju psychofizycznego dzieci i młodzieży oraz powodem wielu chorób w wieku dorosłym (cukrzyca, choro-by układu krążenia, nowotwory złośliwe, osteoporoza). Rozwijające się nadwaga i otyłość wywołują zaburzenia funkcji wielu narządów, są przyczyną wielu różnych chorób oraz gorszych wyników .
Zdrowe odżywianie - witaminy
Witamina C wzmacnia odporność na infekcje, wspomaga układ krwionośny, a także zwiększa przyswajalność żelaza. Największą ilość witaminy C zawierają świeże owoce – czarne i czerwone porzeczki, jabłka , truskawki oraz warzywa – brukselka, zielona papryka, kalafior, szpinak, kapusta, pomidory, ziemniaki.
Kolejna ważna dla dzieci witamina to A – zwiększa odporność oraz jest niezbędna w procesach widzenia. Witaminę A znajdziemy m.in. w brokułach, marchewce, papryce czerwonej, pomidorze, dyni, boćwinie oraz brzoskwiniach, śliwkach i morelach.
Warto także zadbać o odpowiedni poziom witamin z grupy B. Witamina B1 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania komórek nerwowych i serca. Jej źródłem są między innymi warzywa i owoce, np. kalafior, kapusta włoska i czerwona, szpinak, brukselka, ziemniaki, groch, fasola i porzeczki. Kolejna witamina z tej grupy to B2, która wspiera wzrost i zwiększenie wagi u dzieci. Szczególnie bogate w tę witaminę jest mleko i jego przetwory, ale znajdziemy ją także w grochu, fasoli, natce pietruszki, selerze naciowym oraz szpinaku. Dobrze jest pamiętać o witaminie B6, gdyż odpowiada ona za prawidłowe działanie układu nerwowego, ma wpływ na ciśnienie krwi i pracę serca, a także podnosi odporność organizmu. Sporo witaminy B6 znajdziemy w papryce czerwonej, ziemniakach, szpinaku, kapuście, bobie i marchewce.